top of page

CONTEXTUALITZACIÓ DE LA PROPOSTA

SLL16-Alta-1.jpg

La proposta didàctica que estem presentant s’anomena Et recorde, Ovidi i consisteix en una seqüència de 7 sessions pensades per al tercer trimestre i està dissenyada per a l’alumnat de 4t curs. Aquesta seqüència serà treballada a partir del llibre Com un record d’infantesa de Feliu Ventura. Tot i això, també farem servir les lletres de les cançons d’Ovidi Montllor com a expressió literària d’aquest període.

L’objectiu principal d’aquesta seqüència didàctica és la millora del català i el foment de la lectura entre l’alumnat. D’aquesta manera, pretenem apropar l’alumnat de 4t d’ESO a la literatura catalana actual, és a dir, a aquella compresa entre els anys seixanta i l’actualitat.

La nostra seqüència se centrarà en els tres períodes en què es desenvolupa la novel·la: en primer lloc, el període entre 1939 i 1975 (la Guerra Civil espanyola, la dictadura de Franco i l’exili dels republicans); en segon lloc, el període entre 1973 i 1990 (la Unitat Popular de Salvador Allende, la dictadura militar de Pinochet i la posterior persecució dels seguidors d’Allende) i finalment, l’actualitat (la situació de Xile i del País Valencià al segle XXI). Per tant, la seqüència didàctica que estem proposant es treballaria de manera transversal amb el departament d’història, ja que tractem en bona mesura el context històric i sociopolític dels tres períodes esmentats.

 

Tanmateix, a més d’introduir a l’alumnat en aquests contextos històrics, els endinsarem, com ja hem dit, en l’univers de les cançons, un dels temes principal del llibre que estem treballant. Així, parlarem de la Nova Cançó amb les aportacions d’Ovidi Montllor i de la cançó protesta d’Amèrica del Sud mitjançant l’obra de Víctor Jara o Violeta Parra entre d’altres.

 

Comptat i debatut, amb aquesta unitat didàctica es pretén que l’alumnat a més de treballar i millorar les competències lingüístiques (escoltar, parlar, llegir i escriure), assimile coneixements culturals i històrics bàsics del nostre territori, que tot i no ser específics de l’assignatura de Valencià i estar relacionats amb unes altres disciplines, contribueixen d’una manera transversal a la millora del català i al foment de la lectura entre l’alumnat. Per tant, es tracta d’una seqüència transversal entre tres matèries: Valencià Llengua i Literatura, Geografia i Història i Música.

Fira del llibre (2016) 

bottom of page